Tweede prijs bij Nationale Zorginnovatieprijs 2018

20 Mar 2018

TIM Solutions heeft dit jaar twee medische innovaties ingezonden voor de Nationale Zorginnovatieprijs 2018, namelijk de innovaties ‘ OSAsense’ en ‘FluidBalance’. OSAsense is een oplossing waarmee patiënten laagdrempelig, snel en kosteneffectief gescreend kunnen worden op de aanwezigheid van slaapapneu, terwijl FluidBalance de urineproductie van patiënten automatisch, nauwkeurig en digitaal bij kan houden. Op 15 maart 2018 vertegenwoordigden Tjitte Verbeek van Buuren en Rick Pleijhuis TIM Solutions tijdens de uitreiking van de Zorginnovatieprijs 2018 te Nijmegen. FluidBalance heeft hierbij de tweede publieksprijs in de wacht gesleept, een prachtige stimulans voor dit project!

Het was een zeer inspirerende bijeenkomst die veel nieuwe contacten heeft opgeleverd. Wij danken de Health Valley Nijmegen voor de goede organisatie en feliciteren bovendien ook de overige winnaars met hun behaalde resultaat!

FluidBalance

De urineproductie wordt beschouwd als een waardevolle klinische parameter voor de conditie van de patiënt. De zorgverlener (meestal een verpleegkundige) dient deze op gezette tijden af te lezen en vervolgens in het dossier te registreren. In de dagelijkse praktijk blijkt dit een arbeidsintensief en foutgevoelig proces. Het gevolg is dat de urineproductie vaak onjuist wordt weergegeven, wat kan resulteren in een suboptimale of zelfs onjuiste behandeling met soms ernstige gevolgen.
FluidBalance beoogt de urineproductie automatisch te monitoren, 24 uur per dag. Dit zou leiden tot ontlasting van de verpleegkundige en bovendien tot een nauwkeuriger registratie van de urineproductie. Daarnaast zouden – door het tijdig vaststellen van subtiele veranderingen in de urineproductie – onnodige complicaties en ligdagen naar verwachting kunnen worden voorkomen. Het project FluidBalance beoogt zo niet alleen te resulteren in een verbeterde kwaliteit van leven voor de patiënt, maar ook minder complicaties tijdens opname, een afname van het aantal opnamedagen, en een aanzienlijke kostenbesparing in Nederlandse ziekenhuizen.

 

OSAsense

Onze zorginnovatie, OSAsense, is erop gericht om het diagnostisch proces van obstructief slaap apneu syndroom (OSAS) eenvoudiger, sneller, goedkoper, kostenefficiënter en patiëntvriendelijker te laten verlopen en bovendien bereikbaar te maken voor een groter publiek. Wij doen dit door de huisarts te voorzien van een screeningstool, waarmee patiënten met OSAS direct en met een grote betrouwbaarheid kunnen worden geïdentificeerd. Door gebruik van OSAsense kan het aantal onterechte verwijzingen naar een gespecialiseerd slaapcentrum naar schatting met tenminste 20% worden gereduceerd. Hiermee wordt een aanzienlijke kostenreductie gerealiseerd. Tot slot wordt de capaciteit van slaapcentra bij gebruik van OSAsense beter benut, waardoor naar verwachting de bestaande wachtlijsten zullen afnemen.

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *