OSAsense aanwezig tijdens NHG wetenschapsdag

27 Jun 2019

Op 21 juni 2019 werd op de landelijke wetenschapsconferentie van het Nederlandse Huisartsengenootschap (NHG) de innovatie OSAsense zeer goed ontvangen. Huisartsen uit regio’s waar OSAsense nog niet in gebruik is keken reikhalzend uit naar de introductie in hun regio en voelden zich gesteund door de huisartsen in Twente, Zwolle, Groningen die reeds gebruik mogen maken van deze techniek. Nu ook diverse huisartsen in de regio’s Drenthe en Friesland aansluiting zoeken, laat landelijke dekking mogelijk niet lang op zich wachten. Aanwezige huisartsen op de NHG wetenschapsdag lieten weten dat zij van harte ondersteunen dat het in de eerste lijn uitsluiten van OSAS middels OSAsense wordt opgenomen in een nieuwe versie van de NHG standaard Slaapproblemen en Slaapmiddelen.

OSAsense wordt gebruikt voor case-finding van OSAS (slaap apneu) in de eerste lijn. ​De kern is dat we met OSAsense (sensitiviteit 99%, specificiteit 65%) met zekerheid OSAS in de huisartsenpraktijk kunnen uitsluiten, waardoor we een aanzienlijk deel (ongeveer 30%) van de onterechte verwijzingen naar (kostbare) slaapcentra kunnen voorkomen en de wachttijden kunnen verminderen. Hierdoor meer doelgerichte diagnostiek, indien nodig eerdere behandeling en voorkomen van comorbiditeit: winst voor de patiënt, winst voor de dokter en besparing voor de zorgverzekeraar/maatschappij!
OSAsense is in mei 2018 in Twente ingevoerd en in 2019 ook in Groningen en Zwolle. In Groningen is OSAsense geïntroduceerd middels een zorgpad dat is opgezet samen met de GHC (Groninger Huisartsen Coöperatie), zie bijlage voor alle details hiervan. Zowel de huisartsen (een halfjaar na de introductie maken ruim 100 Groninger huisartsenpraktijken hiervan gebruik) als de specialisten van de Groninger slaapcentra en andere betrokken longartsen hebben het zorgpad met enthousiasme ontvangen.
Voor de huisarts is het een efficiënte en eenvoudige manier om bij patiënten met verdenking op OSAS een voorselectie te maken en om OSAS te kunnen uitsluiten. Het gebruik is eenvoudig en weinig tijdrovend, vergelijkbaar met de uitgifte van een 24-uurs bloeddrukmeter. Voor de patiënt is het een stuk minder belastend dan een polysomnografie, omdat de meting slechts bestaat uit het nachtelijk dragen van een polshorloge met sensor en het beantwoorden van een vragenlijst. Daarnaast valt de meting binnen de landelijke basisvergoeding huisartsenzorg en daarmee kost het de patiënt geen eigen risico. Voor de huisarts is kostendekkend tarief per onderzoek afgesproken.

Wanneer uit de OSAsense meting blijkt dat OSAS niet uitgesloten kan worden volgt alsnog verwijzing naar een slaapcentrum. Voor de specialist die betrokken is bij OSAS is het een manier om deze verwijzingen beter voor te sorteren, op basis van de ODI (aantal desaturaties per uur) en/of de antwoorden op de vragenlijst (bestaand uit de Philips Q, AIS, ESS en Stop-Bang vragenlijsten). Uit een recente evaluatie bleek dat ongeveer een derde van de onterechte verwijzingen naar de slaapcentra wordt bespaard. Dit betekent meer terechte diagnostiek, kortere wachtlijsten en doeltreffender ingezette diagnostiek. Betrokken longartsen en KNO-artsen zijn zeer positief, evenals de Apneu-patiëntenvereniging. Voor meer informatie zie www.osasense.com

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *